$type=slider$snippet=hide$cate=0$au=0$cm=0$show=home

$type=three$cate=0$meta=0$rm=0$c=30$snip=0$show=/p/wie-is-wie.html

$show=mobile

 

Analyse van de politiek in Lanaken door Het Belang van Limburg

05/10/2012 - HBVL

"Lonken naar Marino" ...onze analyse

Lanakense Liberalen incontournable

Bekijk de huidige gemeenteraad. Twee sterke blokken: Open Vld en CD&V. Als die twee elkaar verstaan, is de nieuwe coalitie bekend. Maar verstaan die twee elkaar? De CD&V zou via Vera Jans wel te vinden zijn voor zo'n sterke coalitie. Maar uittredend burgemeester Marino Keulen, die alles in handen heeft, "praat met iedereen". En dus hebben we in Lanaken het sprookje van de afgewezen prinses en de ongekroonde koning.

"Het laatste woord is aan de kiezer..." Een huizenhoog cliché, maar tegelijk helemaal waar. Waarnemers denken dat die forse Lanakense Vld, wat wars van de Vlaamse peilingen, het op 14 oktober nog niet zo slecht zal doen. Open Vld heeft nu 13 zetels in de raad. Dat was in 2006 bijna een absolute meerderheid. De liberalen namen toen de kleine sp.a onder de arm.

In 2013 zijn er voor een volstrekte meerderheid 15 zetels nodig. Dat lijkt heel erg veel, maar onmogelijk is het niet. Vld heeft, mee dankzij de onvermoeibare Marino Keulen, een aanwezigheidspolitiek gevoerd de jongste zes jaar, heeft de schuld teruggedrongen dankzij o.m. dossiervreter Guido Willen en heeft, ondanks het wegvallen van enkele vertrouwde namen, "toch een sterke lijst".


Sociale accenten
Dat maakt het waarschijnlijk dat lijsttrekker Keulen op 14 oktober in een zetel zal zitten om te zien met wie hij in zee gaat. Keuze te over. Opnieuw met de kleine, maar lepe Lanakense sp.a, nu in een kartel met Groen? Die laat verstaan dat Lanaken afgelopen zes jaar in een goede verstandhouding en met wederzijds respect bestuurd is geworden. Kortom, daar mag nog een vervolg aan gebreid worden. Of knabbelt de N-VA toch aan die sterke liberale koppositie? Huisarts Van Berkel "wil meesurfen op het nationale elan", maar wil toch vooral over het programma praten en legt, misschien wat verrassend voor N-VA, het accent op een meer dynamisch sociaal beleid. Volgens Van Berkel is er net op dat vlak een "nulbeleid" geweest in Lanaken. Een teer punt waar overigens ook CD&V op hamert. Dat zat zes jaar geleden nog in een kartel met N-VA en heeft van die 9 zetels toen toch nog 8 zetels. CD&V zou Lanaken graag nog eens besturen, "maar daarvoor moet je met twee zijn."

Is dan een anti-Vld-coalitie denkbaar?

Weinig waarschijnlijk. Daarvoor lonken ze in Lanaken te zeer naar de liberalen van Marino. ..dé factor . Harde strijd om de sjerp? Blijft stemmenkanon Marino Keulen, goed voor 4.393 naamstemmen in 2006, aan? Of wordt Vera Jans toch de eerste vrouwelijke burgemeester in Lanaken? Niets is uitgesloten, al lijkt Keulen de beste troef te hebben. Als geen partij de volstrekte meerderheid haalt, zullen quasi-zeker Open Vld en CD&V weer als twee sterkste uit de bus komen. In een coalitie Open Vld-CD&V zouden Vera en Marino allicht fel strijden om de burgemeesterssjerp. Of zou de verrassing alsnog komen van Alex Vangronsveld, al drie keer burgemeester? "Ik steun Vera's kandidatuur en gun haar het burgemeesterschap", zegt hij. "Maar mocht de kiezer de kaarten zo schudden dat ik mijn verantwoordelijkheid moet nemen, dan sluit ik ook dat niet uit."

Schuld fors gedaald

Door besparingen en een voorzichtig financieel beleid is de schuld per Lanakenaar van 2006 tot eind 2011 met 793 euro gedaald. Daardoor betaalt Lanaken jaarlijks 600.000 euro minder aan aflossingen aan de banken. Volgens burgemeester Keulen is er nu ruimte om 4 miljoen euro te investeren.

Aanpassing aan stijgende bevolking

Het aantal gemeentepersoneelsleden is met 2 verminderd. Het aantal OCMW-personeelsleden is dan weer met 13 toegenomen. Dat is o.a. toe te schrijven aan de realisatie van de sociale restaurants in Briegden en Neerharen en ook aan een uitgebreidere dienstverlening, veroorzaakt door de stijging van het aantal inwoners.

Wat beloofden Open Vld en sp.a zes jaar geleden? Wat deden ze wel of niet?

1. Een voorzichtig financieel beleid
  • Beloofd: Toenmalig burgemeester Guido Willen (Open Vld) beloofde bij het begin van de nieuwe bestuursperiode de gemeentefinanciën als een goede huisvader te beheren, geen financiële avonturen aan te gaan en de belastingen niet te verhogen. Zijn opvolger Marino Keulen heeft dat beleid voortgezet.
  • Wat deden ze: De gemeenteschuld is van 50 miljoen euro verminderd tot 30 miljoen euro. Daardoor betaalt de gemeente op jaarbasis 600.000 euro minder aan kapitaal- en intrestaflossing aan de banken. Verder beschikt de gemeente over een reservepot van 15 miljoen euro. De belastingen zijn niet verhoogd. Volgens de gemeente is het nu mogelijk om op jaarbasis 4 miljoen te investeren.
2. Er zou een brandweervoorpost moeten komen
  • Beloofd: Voor de bestrijding van brand is Lanaken afhankelijk van de brandweer van Maasmechelen. Die is gevestigd in Eisden. De afstand vanaf brandweerkazerne tot centrum Lanaken bedraagt circa 15 km. Niet verwonderlijk dat de brandweer de gestelde maximale aanrijtijden vaak niet haalde. Vooral niet voor Smeermaas, Veldwezelt, Kesselt en Gellik. Vandaar dat Open Vld in haar kiesbelofte een brandweervoorpost in hartje Lanaken wilde.
  • Wat deden ze: De voorpost is er gekomen. De werkzaamheden aan de voorpost startten medio februari 2011 op de site van de Technische Dienst. Hoewel nog niet 100 procent operationeel, werd de gloednieuwe voorpost al op 25 november 2011 officieel ingehuldigd. In afwachting van de komst van de brandweer van Maasmechelen, Maastricht of Bilzen heeft de Lanakense voorpost in die 12 maanden al 200 interventies gedaan.
3. Er zou een zwembad komen
  • Beloofd: Circa twee decennia geleden konden de scholen terecht in het instructiebad in Ter Dennen. Na de herbestemming tot opvangcentrum voor asielzoekers is dat instructiebad afgebroken. Jong en oud zijn nu aangewezen op de twee privé-instructiebaden, een in een hotel, het andere in een fitnesscentrum. Wie geregeld baantjes wil trekken, moet daarvoor naar Maasmechelen, Maastricht, Genk of Hasselt. De belofte van een groot overdekt zwembad was dus verdedigbaar.
  • Wat deden ze: Na tegengas van de oppositie heeft de meerderheid, ook door veranderde inzichten, het zwembad ingeslikt. Huidig burgemeester Keulen: "De bouw was niet het hoofdprobleem. Die zou nog gekund hebben, maar de exploitatie ervan bleek te duur. Kijk maar naar Maaseik, Dilsen-Stokkem en Kinrooi en hun intergemeentelijk zwembad. Die kijken aan tegen een verlies van 1,1 miljoen euro. Het zwembad zou onze reserve opgeslorpt hebben en ons gedwongen hebben de belastingen te verhogen. Al beken ik: deze niet ingeloste belofte is een litteken op mijn burgemeestersziel."

Opvallend: Eén boer tussen 145 Lanakense kandidaten

In 2006 werd advocaat Guido Niesten voor het Vlaams Belang in Lanaken gekozen als gemeenteraadslid. In januari 2010 deed hij conform afspraken afstand van zijn mandaat. Intussen is Guido politiek niet meer actief. Vandaag staat Guido's broer Bert (51), een landbouwer, op plaats 17 van de ... CD&V-lijst. "Ik heb eigenlijk altijd al zin gehad om aan politiek te doen. Maanden geleden ontmoette ik Vera Jans. Ik heb haar gezegd dat ze op mij konden rekenen mocht het nodig zijn. Ik ben altijd voor de CD&V geweest. Tussen de 145 Lanakense kandidaten komen veel verschillende beroepen voor, maar ik ben de enige landbouwer." Indien hij gekozen wordt, wil Bert de stem laten horen van al wie een aan landbouw gerelateerd beroep uitoefent. "Onze familie is altijd CD&V gezind geweest. Mijn andere broer Eric is CD&V-schepen in Zutendaal." Op de vraag waarom broer Guido destijds voor VB koos, antwoordt Bert zuinig: "Dat is ieder zijn democratische keuze." (c) Concentra

[In de kijker]_$type=sticky$l=0$c=4$cate=1$h=318$icon=1$m=0$hide=home

[Events]_$type=carousel$cate=0$show=post

[Marino Keulen]_$type=two$cate=0$meta=0$rm=0$c=6$snip=0$hst=https://marinokeulen.blogspot.be/

Naam

artikel,205,event,58,facts & figures,18,foto,71,in de kijker,47,pers,104,publicaties,11,video,40,wie is wie,35,
ltr
item
Open VLD Lanaken: Analyse van de politiek in Lanaken door Het Belang van Limburg
Analyse van de politiek in Lanaken door Het Belang van Limburg
http://4.bp.blogspot.com/-G9ioQIr8EaY/UG6XfuPqdaI/AAAAAAAAD-Y/tX3HQeULPmU/s1600/logo_hbvl.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-G9ioQIr8EaY/UG6XfuPqdaI/AAAAAAAAD-Y/tX3HQeULPmU/s72-c/logo_hbvl.jpg
Open VLD Lanaken
http://openvldlanaken.blogspot.com/2012/10/analyse-van-de-politiek-in-lanaken-door.html
http://openvldlanaken.blogspot.com/
http://openvldlanaken.blogspot.com/
http://openvldlanaken.blogspot.com/2012/10/analyse-van-de-politiek-in-lanaken-door.html
true
3013909021066521097
UTF-8
Alle berichten geladen Geen zoekresultaten ONTDEK MEER Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S BERICHTEN Ontdek Alles VOOR U AANGERADEN LABEL ARCHIEF ZOEKEN ALLE BERICHTEN Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy