$type=slider$snippet=hide$cate=0$au=0$cm=0$show=home

$type=three$cate=0$meta=0$rm=0$c=30$snip=0$show=/p/wie-is-wie.html

$show=mobile

 

GEMEENTE LEGT 38 VOLKSTUINTJES AAN

Het gemeentebestuur van Lanaken gaat op de voormalige speelterreinen van chiro Jola in Sparrendal 38 volkstuintjes aanleggen. Er worden eveneens verhoogde kweekbakken voor senioren en/of mindervaliden voorzien en een compostdemoveld aangelegd. De aanleg start volgend voorjaar. De eerste oogsten zijn voorzien voor de zomer van volgend jaar.

Schepen Tony Castermans: “Omwille van de schaarste aan publiek en privaat groen in de dichte woonwijken Sint-Servaes, Pannestraat I en II, de Heikant is in Lanaken-centrum de nood aan volkstuinen tamelijk groot. De gemeente koos dan ook om op de voormalige speelterreinen van Chiro Jola de volkstuin aan te leggen. De volkstuin is vlot bereikbaar via de Pannestraat. Het perceel is op het gewestplan “Limburgs Maasland” ingekleurd alsgebied voor dagrecreatie.”

De tuinders zullen aangemoedigd worden om met het openbaar vervoer of met de fiets naar de volkstuin te komen. De voormalige lokalen van Chiro Jola zullen opgeknapt worden en dienen om werkmateriaal te stallen.

Schepen Tony Castermans: ”De volkstuin is gemakkelijk bereikbaar met de fiets en ook met het openbaar vervoer. Maar we hebben ook aan mindervaliden gedacht. Er worden verhoogde kweekbakken geplaatst in de eerste fase van de aanleg van de volkstuintjes en speciaal voor deze doelgroep zullen we ook verharde parking aanleggen waar zij dan met hun auto terecht kunnen. Ook andere gebruikers kunnen met de auto komen, maar dan liefst alleen als het echt nodig is, bijvoorbeeld om tuingereedschap of een grotere oogst te vervoeren.”

De volkstuin zal een opmerkelijke entiteit in het omringende landschap vormen. Er is dan ook de nodige aandacht besteed aan de inrichting van het project. De perceelgrootte van de tuinen zal 60 m² bedragen. In 1ste fase worden 18 tuintjes aangelegd (zuidelijk deel). Het noordelijk deel (2de fase) wordt voorlopig beheerd als grasland. De tuinen worden afgeboord met zgn. Ekol-banden (uit gerecycleerd kunststof). Het centrale tuinpad en de zone voor de senioren en andersvaliden wordt verhard (waterdoorlatend).

Aan de Pannestraat wordt de hoofdtoegang voorzien. Op deze locatie wordt het nieuwe compostdemoveld met hoogstamboomgaard aangelegd. Hier worden een aantal compostrecipiĆ«nten (vaten en bakken) met infoborden geplaatst (via Vlaco). De compostmeesters kunnen voortaan deze locatie (i.p.v. het containerpark) als demoplaats gebruiken. De bestaande afsluiting met poort blijft behouden. In de volkstuin worden ook hagen (struiken met kwaliteitslabel “Plant van Hier”) aangeplant en een houten afsluiting geplaatst. De betonnen omheining wordt verwijderd.

Elektriciteit wordt niet voorzien. De volkstuin is enkel toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Verlichting is dus overbodig. Er worden geen sanitaire voorzieningen getroffen. De watervoorziening is beperkt. Er worden geen drinkwaterleidingen aangelegd. De tuinders maken enkel gebruik van hemelwater. Het hemelwater wordt via het dakoppervlak van de berging in regentonnen opgevangen. Er wordt geen grondwater gebruikt. Bij langdurige droogte zal de gemeente een watertank aan de centrale berging plaatsen.

Schepen Tony Castermans: “Er wordt een huishoudelijk reglement opgesteld. Tussen de tuinder en het gemeentebestuur wordt een gebruiks- en huurovereenkomst afgesloten. Men zal een perceel kunnen huren voor € 60 per jaar. Toch beschouwen we de telers niet als huurders maar als medeverantwoordelijken van de volkstuin. We vertrekken van het model ‘van mijn naar onze tuin’, dus weg van het individuele maar met de klemtoon op het samen ontwikkelen, organiseren en beheren van het project. Daarnaast willen we werken aan een open en sociale tuin. Naast tuinieren moet een praatje met de toevallige of regelmatige passant mogelijk zijn.”


Aan het project hangt een prijskaartje van € 21.000.

In september lanceert de gemeente een uitgebreide wervingscampagne voor aspirant-tuiniers. Op woensdag 11 september 2013 krijgt u alvast meer uitleg over de inrichting van het volkstuincomplex en de praktische regeling over het gebruik van de perceeltjes. Deze infoavond gaat door om 20u00 in het cultureel centrum (kleine zaal).

[In de kijker]_$type=sticky$l=0$c=4$cate=1$h=318$icon=1$m=0$hide=home

[Events]_$type=carousel$cate=0$show=post

[Marino Keulen]_$type=two$cate=0$meta=0$rm=0$c=6$snip=0$hst=https://marinokeulen.blogspot.be/

Naam

artikel,205,event,58,facts & figures,18,foto,71,in de kijker,47,pers,104,publicaties,11,video,40,wie is wie,35,
ltr
item
Open VLD Lanaken: GEMEENTE LEGT 38 VOLKSTUINTJES AAN
GEMEENTE LEGT 38 VOLKSTUINTJES AAN
http://1.bp.blogspot.com/-X23eY9Vydi0/Ug4V84sd3BI/AAAAAAAACeQ/Y5buSV4Mdsg/s320/volkstuin+schema.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-X23eY9Vydi0/Ug4V84sd3BI/AAAAAAAACeQ/Y5buSV4Mdsg/s72-c/volkstuin+schema.jpg
Open VLD Lanaken
http://openvldlanaken.blogspot.com/2013/08/gemeente-legt-38-volkstuintjes-aan.html
http://openvldlanaken.blogspot.com/
http://openvldlanaken.blogspot.com/
http://openvldlanaken.blogspot.com/2013/08/gemeente-legt-38-volkstuintjes-aan.html
true
3013909021066521097
UTF-8
Alle berichten geladen Geen zoekresultaten ONTDEK MEER Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S BERICHTEN Ontdek Alles VOOR U AANGERADEN LABEL ARCHIEF ZOEKEN ALLE BERICHTEN Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy