Het ging vooral om appelbomen zoals de Limburgse
Bellefleur, Eysdener en Gronsvelder Klumpke, Dubbele Keuleman, Rabau, Schone en Rode Boskoop,Streepappel, Jacques Lebel…
Er werden zelfs 4 ‘Pietersheimers’ geplant. Deze soort kon gered worden door enkele enten van de enige overgebleven maar inmiddels verdwenen boom.
Nu tien jaar later werden de appelen voor het eerst geplukt. Dit leverde meer dan 1100 kilo sappige
appelen op, ruim voldoende om uiteindelijk 560 liter appelsap van te maken. Uiteraard zijn zoetstoffen, kleurstoffen of andere toevoegingen uit den boze Een pasteurisatieproces zorgt ervoor dat de Pietersheimappelsap ongeopend 2 jaar goed blijft. Geopend heeft de appelsap een
houdbaarheidstermijn van 2 maanden.
De hotel-restaurants “Kasteel Pietersheim” en “Eurotel – Bien Soigné” bieden het sapje aan hun gasten aan. Traiteur Jaco, uitbater van “Hoeve Pietersheim” plaatst het appelsap op de menukaart. Het appelsap wordt aangeboden in een handige bag-in-box koelkastverpakking (3 of 5 liter) met een tapkraantje. Particulieren die het appelsap willen kopen, kunnen dit op de kinderboerderij en de Waterburcht in Pietersheim. Prijs : 7,5€ (5 liter) – 5,5€ (3 liter) Info : Domein Pietersheim, Neerharenweg 12, 3620 Lanaken – Tel. + 32 89 71 21 20 – pietersheim@lanaken.be
Op de foto Patrick Maesen (l) voorzitter van Toerisme Lanaken en Mark Curvers (r) schepen van
Toerisme.