maandag 1 juni 2015

De betonnen Stahlhelm van #Lanaken naar #Bokrijk

 
 De 44 betonnen Stahlhelmen maken deel uit van het provinciaal herdenkingsproject ‘Limburg 1914-1918: Kleine verhalen in een Groote Oorlog’. De helmen symboliseren de Duitse bezetting in Limburg. Elke helm vertegenwoordigt één gemeente en vertelt een uniek lokaal oorlogsverhaal. Gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens (OpenVld) licht toe: “Het doel van het project is nooit vergeten. Jong en oud, we moeten regelmatig terugblikken.”

Eind februari zwermden de 44 helmen uit over heel Limburg, elk op weg naar zijn gemeente. Ook Lanaken ging de uitdaging aan om de helm creatief te bewerken en een boodschap mee te geven.

Kunstenaar Alejandro Chavez-Saenz combineerde op de helm van Lanaken lokale elementen met een universeel kader: de brand van Lanaken, bloemen, een baby, een vredesduif. “Bovenaan in de helm symboliseren bloemen het leven dat verrijst uit de dood”, aldus de kunstenaar.


 
 

Begin mei werden de creatief bewerkte helmen terug samengebracht in de expo ‘Dit Zijn Wij’ in het domein van Bokrijk. “Deze helmen verbinden de verhalen van de 44 Limburgse gemeenten met elkaar”, besluit gedeputeerde Igor Philtjens.

Tot 7 juni is het eindresultaat gratis te bewonderen in Bokrijk.