$type=slider$snippet=hide$cate=0$au=0$cm=0$show=home

$type=three$cate=0$meta=0$rm=0$c=30$snip=0$show=/p/wie-is-wie.html

$show=mobile

 

#Sportpark #Montaignehof opent in 2018

In Lanaken werd afgelopen vrijdag 21 augustus de overeenkomst getekend tussen het Autonoom Gemeentebedrijf Lanaken en de bouwheer-uitbater nv Sportoase voor de bouw van ‘Sportpark Montaignehof’. Het project heeft een prijskaartje van 12,5 miljoen euro. Nv Sportoase financiert het project en zorgt 30 jaar voor de uitbating. Het Autonoom Gemeentebedrijf Lanaken betaalt 30 jaar een vergoeding en wordt na afloop eigenaar van het sportpark. De bouwwerken starten in 2016 en het complex gaat open begin 2018.

INHAALBEGEWING VOOR SPORTIEF LANAKEN
Schepen van Sport, Pierre Nelissen: “Lanaken beschikt over verschillende sporthallen. De meeste daarvan dateren van eind jaren ’70, begin jaren ’80. Qua comfort en voorzieningen voldoen deze niet langer aan de huidige normen. Waar mogelijk en zinvol blijven we investeren in deze sporthallen. Voor sporthal St.-Servaes was dit zinloos geworden en deze werd dan ook afgebroken. We zijn uiterst tevreden dat we nu een inhaalbeweging kunnen maken met de ontwikkelingen in het sportpark Montaignehof.” Het nieuwe sportpark komt naast het Heilig Hartcollege, waar momenteel al een kunstgrasveld is aangelegd. Het biedt de mogelijkheid om intensief samen te werken met het Heilig Hartcollege en andere scholen in Lanaken op het vlak van zwemmogelijkheden en sportinfrastructuur. Daarmee vult de gemeente een reële behoefte in.

UITGEBREID SPORTAANBOD, MÉT ZWEMBAD
Het sportpark zal onderdak bieden aan diverse sporten. Er komt een competitiesporthal (48m x 31m x 9m) met een uitschuifbare tribune voor 200 toeschouwers. De sporthal kan in 2 delen gescheiden worden door een oprolbare scheidingswand. Een gevechtszaal (28m x 14m x 4m opdeelbaar in 2 delen met spiegelwand), een dans/yoga zaal (15m x 15m x 4m met spiegelwand), een polyvalente ruimte (10m x 20m x 4m, eveneens opsplitsbaar in 2 delen), een fitnessruimte en een zwembad (25m x 10m) mét kleuterbad en wellnessfaciliteiten. Het zwembad zal voorzien worden van een beweegbare bodem. Daarnaast is er ruimte voor 16 kleedkamers, bergingen en 1 vergaderlokaal. Tevens zijn de volgende nevenlokalen voorzien: inkomhal, vestiaire, EHBO-lokaal en sanitaire- en technische ruimtes. Een belangrijk horecagedeelte van 225m². Het sportpark wordt gebouwd op een manier zodat er in een later stadium uitbreidingsmogelijkheden zijn. Bovendien zal er sowieso – nog dit jaar - een 2e kunstgras voetbalveld aangelegd worden én komt er een Finse piste. Voor de omgevingswerken zal Autonoom Gemeentebedrijf Lanaken een ontwerper aanstellen om invulling te geven aan de voet- en fietspaden, parkeervoorzieningen en wegeniswerken.PUBLIEK PRIVATE SAMENWERKING
Het project wordt gerealiseerd via een PPS-constructie (Publiek Private Samenwerking). Het project kadert binnen een inhaalbeweging van de Vlaamse regering om sportinfrastructuur te bouwen via alternatieve financiering. De aanbestedingsprocedure werd in opdracht van de Vlaamse overheid gevoerd door PMV (Participatie Maatschappij Vlaanderen), waarbij het Autonoom Gemeentebedrijf opdrachtgever is van het project. De bouwwerken worden gerealiseerd door privé-partner nv Sportoase die ook voor de uitbating zal zorgen.
Pierre Nelissen: “Voor ons was dit de beste denkbare oplossing en ook de enige manier om dit project te realiseren. Het is de nv Sportoase die het sportpark zal runnen. Contractueel ligt vast dat het sportpark 362 dagen per jaar open is. Er zullen 15 personen tewerkgesteld worden via nv Sportoase, dat ook verantwoordelijk is voor het totale onderhoud. Met nv Sportoase stapt onze gemeente in zee met een ervaren partner op het gebied van de realisatie én uitbating van sportcomplexen.” Nv Sportoase wordt gedragen door twee gelijkwaardige aandeelhouders. De firma van Roey is actief in bouwwerkzaamheden, terwijl de andere aandeelhouder Cofely Services – onderdeel van de Suez groep – vandaag geldt als de referentie voor geïntegreerd facilitair beheer. Ze biedt technische oplossingen aan voor de openbare en private gebouwensector, de industrie, luchthavens en datacenters. Cofely Services en haar dochterondernemingen tellen samen zo'n 3000 medewerkers.
Momenteel is Sportoase actief in Tongeren, Beringen, Rotselaar, Leuven, Knokke-Heist, Brasschaat-Schoten en Braine-Le-Comte. Projecten in opbouw zijn er in Hoogstraten, Halle en Oudenaarde. Het project in Lanaken wordt uitgetekend door architectenbureau De Gregorio uit Tongeren en krijgt een tijdloze look mee.

FINANCIEEL ASPECT
nv Sportoase neemt de volledige financiering voor het project voor haar rekening, namelijk 12,5 miljoen euro. Autonoom Gemeentebedrijf Lanaken zal gedurende 30 jaar 1.100.000 euro betalen aan nv Sportoase voor de exploitatie en het onderhoud, waarvan 335.000 euro gesubsidieerd wordt door de Vlaamse Gemeenschap. Netto kost het het Autonoom Gemeentebedrijf Lanaken dus 765.000 euro, waarbij gedurende 30 jaar bijna 10 miljoen euro aan subsidies zullen ontvangen worden. Op het einde van de periode van 30 jaar wordt het Autonoom Gemeentebedrijf Lanaken eigenaar van het complex. Wanneer de gemeente dit project volledig in eigen beheer had gerealiseerd, was de kostprijs van investeringen en exploitatie veel hoger uitgevallen. In dat geval zouden alleen al de kosten aan gemeentepersoneel opgelopen zijn tot 880.000 euro per jaar, terwijl de personeelskost in de huidige formule geraamd wordt op 650.000 euro per jaar. Tel daarbij de kosten voor onderhoud-nutsvoorzieningen en de financiële lasten 3/3(bankintresten voor de leningen) en dan zouden de totale operationele en financiële kosten voor de gemeente zijn opgelopen tot minstens 1.600.000 euro op jaarbasis, zonder dat er een subsidie van 335.000 euro per jaar tegenover stond. De omzet (opbrengst zwembad, fitness en sporthal) was in dat geval beduidend lager uitgevallen dan de prognoses van nv Sportoase, aangezien het gemeentebestuur geen expertise heeft in de uitbating van zwembaden en fitnesszalen. Ook de leningslast van de gemeente zou zwaar gestegen zijn. Samenvattend mag ervan uitgegaan worden dat het gemeentebestuur jaarlijks tussen 1.200.000 en 1.400.000 euro uitgaven had moeten doen (kapitaalsaflossingen van leningen niet meegerekend). Tegenover 765.000 euro per jaar via deze formule.

Schepen Pierre Nelissen: “Uiteraard is dit een belangrijke som die we jaarlijks betalen. Aangezien het project kadert binnen het actuele sportbeleid van de Vlaamse regering mogen we een subsidie tegemoet zien van 30% voor het totale project. De huidige intrestvoeten maken het bovendien interessant voor ons als bestuur om nu de stap te zetten tot de realisatie van het project.”
Sportoase Lanaken zal de exploitatie voor haar rekening nemen. Het volledige huishoudelijke en technische onderhoud van alle ruimten en alle energievoorzieningen zullen gedragen worden door Sportoase. Daarnaast zijn er ook reserves weerhouden om mogelijke contractueel afgesproken herstellingen te bekostigen of herinvesteringen te doen om de kwaliteit van het complex op niveau te houden. Dus ook na 30 jaar wanneer het sportpark voor een symbolische euro zal overgedragen worden aan het Autonoom Gemeentebedrijf Lanaken, zal het sportpark de nodige vereisten hebben om verder als een kwaliteitsgebouw gebruikt te kunnen worden.Het contract tussen het Autonoom Gemeentebedrijf Lanaken en nv Sportoase werd vandaag ondertekend. De werken starten in 2016. Het sportpark Montaignehof opent de deuren begin 2018.

[In de kijker]_$type=sticky$l=0$c=4$cate=1$h=318$icon=1$m=0$hide=home

[Events]_$type=carousel$cate=0$show=post

[Marino Keulen]_$type=two$cate=0$meta=0$rm=0$c=6$snip=0$hst=https://marinokeulen.blogspot.be/

Naam

artikel,205,event,58,facts & figures,18,foto,71,in de kijker,47,pers,104,publicaties,11,video,40,wie is wie,35,
ltr
item
Open VLD Lanaken: #Sportpark #Montaignehof opent in 2018
#Sportpark #Montaignehof opent in 2018
http://2.bp.blogspot.com/-VNCxG8E7mUM/Vdl5ddgzWqI/AAAAAAAADb0/5Ul2gGWJd_g/s200/Sportpark%2B1.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-VNCxG8E7mUM/Vdl5ddgzWqI/AAAAAAAADb0/5Ul2gGWJd_g/s72-c/Sportpark%2B1.jpg
Open VLD Lanaken
http://openvldlanaken.blogspot.com/2015/08/sportpark-montaignehof-opent-in-2018.html
http://openvldlanaken.blogspot.com/
http://openvldlanaken.blogspot.com/
http://openvldlanaken.blogspot.com/2015/08/sportpark-montaignehof-opent-in-2018.html
true
3013909021066521097
UTF-8
Alle berichten geladen Geen zoekresultaten ONTDEK MEER Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S BERICHTEN Ontdek Alles VOOR U AANGERADEN LABEL ARCHIEF ZOEKEN ALLE BERICHTEN Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy