maandag 21 september 2015

#spelotheek is verhuisd naar bibliotheek

De spelotheek van de gemeente Lanaken heeft een nieuwe huisvesting gekregen boven de gemeentelijke bibliotheek. De spelotheek is niet alleen in de gemeente Lanaken een gevestigde waarde maar ook besturen en verenigingen van omliggende gemeenten komen er speelgoed uitlenen.

‘In een bibliotheek leent men boeken, in een spelotheek leent men speelgoed. Deze nieuwe locatie boven de gemeentelijke bibliotheek van Lanaken is dus een geschikte plek om het gevarieerde aanbod van meer dan 1700 spellen, speelgoed voor baby’s, peuters en kleuters, educatief materiaal en games een nieuwe thuis te geven.’ zegt Anita Jeurissen, schepen van jeugd.

17 jaar geleden opende de spelotheek voor het eerst haar deuren op de Koning Albertlaan bij de gemeentelijke dienst jeugd. Binnenkort wordt de dienst jeugd, samen met de andere vrije tijdsdiensten, gehuisvest in de nieuwbouw naast het CC Lanaken. Daarom werd er ook gezocht naar een geschikte locatie voor de spelotheek.

De spelotheek is uitgegroeid tot een begrip in Lanaken en de nabije regio en telt 761 leden. Een ruim publiek, waaronder gezinnen, grootouders, stagairs, leerkrachten en onthaalouders. Maar ook groepen en verenigingen kunnen er terecht. Er zijn een tiental spelotheken in Limburg maar ook voor besturen en verenigingen van Maasmechelen, Bilzen, Tongeren en Riemst is de spelotheek van Lanaken de dichtstbijzijnde locatie om speelgoed uit te lenen.

Schepen van jeugd, Anita Jeurissen: ‘De werking van de spelotheek draait bijna volledig op 13 onbezoldigde vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten om alles in goede banen te leiden. Samen met het personeel van de dienst jeugd geven zij kinderen de mogelijkheid om met goed en leerrijk speelgoed om te gaan.’