dinsdag 18 maart 2014

LANAKER ERFGOED OP CANVAS IN PUBLIEK GEHEIM

Op woensdag 19 maart start een nieuwe reeks ‘Publiek Geheim’ op Canvas. In de eerste aflevering van de allerlaatste reeks krijgt de voormalige begraafplaats van het vroegere Gesticht in Rekem alle aandacht. Presentator Sven Speybrouck ging op ontdekkingstocht en ontrafelt te geheimen van deze mysterieuze plek.

Het heeft iets heel vreemd, een begraafplaats in het midden van het bos. Geen kleine begraafplaats met enkele grafstenen. Een begraafplaats met meer dan 1700 kruisjes, want hier liggen om en bij de 1750 patiënten begraven. De begraafplaats was in gebruik tussen 1921 en 1981 voor de (in hoofdzaak mannelijke) patiënten van wat nu het OPZC Rekem is. Alle overledenen kregen er een eenvoudig betonnen kruis met een naamplaatje met geboorte- en sterfdatum. Er zijn ook enkele smeedijzeren kruisen en centraal werd een calvarie opgesteld.

Sven Speybrouck ging op bezoek bij de vrijwilligers die de erfgoedcollectie van het OPZC registreren en inventariseren. Hij praatte met voormalige bewakers en inwoners van de instelling, patiënten en ex-patiënten. Hij dompelt de kijker onder in de pioniersjaren van de psychiatrie in ons land. Sporen hiervan sprokkelt hij niet alleen op de huidige site van het OPZC, maar ook in en rond het kasteel d’Aspremont-Lynden in Oud-Rekem, waar het zgh. Rijkskrankzinnigengesticht vanaf 1921 haar eerste thuis had.

De reportage is te zien in Publiek Geheim, woensdag 19 maart, Canvas, om 16u38 en 21u05.