vrijdag 19 augustus 2016

Aantal toeristische #overnachtingen in @GemeenteLanaken sterk gestegen

De toeristische overnachtingen in de gemeente Lanaken zijn het afgelopen jaar met 21,4% gestegen t.o.v. het jaar ervoor. Daarmee kent de logiessector in Lanaken de sterkste groei in jaren. Het gemeentebestuur heeft 3 jaar geleden ingezet op het toerisme in Lanaken en zal deze trend verder blijven zetten.

De toeristische overnachtingen in de gemeente Lanaken zijn het afgelopen jaar met 21,4% gestegen t.o.v. het jaar ervoor. Daarmee kent de logiessector in Lanaken de sterkste groei in jaren. Het gemeentebestuur heeft 3 jaar geleden ingezet op het toerisme in Lanaken en zal deze trend verder blijven zetten.

In 2015 noteerde de logiessector in Lanaken 51.161 aankomsten. Dat zijn er 10.509 meer dan in 2014. In totaal zorgden deze bezoekers voor 93.390 overnachtingen, een stijging met 16.480 overnachtingen t.o.v. 2014. Daarmee is Lanaken één van de sterkste stijgers in Limburg. (Bron: FOD Economie.)


Schepen voor Toerisme, Mark Curvers: “We zijn uiteraard héél blij met deze cijfers van de FOD Economie die ons vandaag bereikten. Die cijfers zijn er ook niet vanzelf gekomen. Drie jaar geleden hebben we Toerisme als één van de pijlers van ons citymarketingplan naar voren geschoven. De toeristische dienst werd gereorganiseerd, we voerden een overnachtingstaks in die ons meer slagkracht biedt om voor onze logiessector promotie te kunnen voeren, we zijn opnieuw naar beurzen gegaan en werkten nieuwe arrangementen en evenementen uit. De ‘fiets’ kreeg een héél centrale plaats in ons toeristisch aanbod en daar willen we nog verder in gaan de komende jaren. Ook een gewijzigde prijzenpolitiek voor ons vakantiehuis op de kinderboerderij begint vruchten af te werpen. Maar ere wie ere toekomt: het zijn de logiesuitbaters zelf ook die een heel grote verdienste hebben in deze schitterende cijfers. Met deze mensen treden we nu op regelmatige basis in overleg om onze strategie te bepalen of bij te sturen. Samen zijn we veel actiever de markt van de potentiële bezoeker gaan bewerken en dat begint zijn vruchten nu af te werpen.”

Mikken op Duitsland
Toerisme is binnen de gemeente Lanaken opgeschoven op de economische ladder als dé belangrijkste bedrijfssector in onze gemeente. Het gemeentebestuur wil blijven inzetten op deze branche. Duitsland is een nieuwe markt die daarbij aangeboord zal worden. In juni was een uitgebreid gezelschap van Duitse autocarbedrijven en touroperators te gast in Lanaken om de gemeente leren kennen. Eerder dit jaar was de toeristische dienst aanwezig met een stand op een grote Duitse toeristische beurs.

”We zetten sterk in op de digitalisering van ons toeristisch aanbod. We hebben onlangs een nieuw personeelslid binnen de dienst Toerisme aangeworven, met als kerntaak actief te zijn op de social media. De website werd onder handen genomen en is nu in 4 talen te raadplegen. We hebben een online ticketingmodule. Ook trachten we aan de grotere evenementen overnachtingsarrangementen te koppelen. Vorig jaar deden we dat tijdens een grote Ketnet fandag in Lanaken, binnenkort in september doen we dat opnieuw bij het Internationaal Oldtimertreffen en de Limburg Fietsvierdaagse” aldus een tevreden schepen Mark Curvers.